Verslag lezing Composteren door Linder van den Heerik

Afgelopen maandag 18 november 2019 organiseerden we een lezing over Composteren, gegeven door Linder van den Heerik van Tuinderij de Voedselketen. Voorzitter Eelke Turkstra maakte er dit verslag van.

IMG_7317

Het composteringsproces
Onze moestuinen zitten qua vegetatiefase in tussen graslandvegetatie en bosvegetatie. Organische stof is dus belangrijk voor de teelt. Ons tuinafval kan voor de tuinen goed organisch materiaal opleveren. We kunnen dus een kringloop opzetten. Het betekent ook dat we niets extra aan de bodem hoeven toe te voegen.

Linder is ook niet bang voor phytophthora schimmel, de veroorzaker van de aardappel- of tomatenziekte. Omdat deze schimmel zich verspreidt door de lucht kunnen resten van de aardappel- en tomatenplant dus wel op de composthoop!

Om het composteringsproces goed te laten verlopen en te bespoedigen is een juiste C/N verhouding nodig in het materiaal dat op de composthoop gaat. De C (=koolstof) zit bijvoorbeeld als lignine in takjes en verhoute gewassen, zoals stro. De N (=stikstof), zit in GFT-afval.

Bij voorkeur wordt de composthoop opgebouwd in laagjes met afwisselend de nadruk op koolstof en stikstof. Daarbij is beluchting van de composthoop belangrijk. Vaak wordt dit bereikt door de composthoop om te zetten. Bij de composthopen op onze tuin is dat nodig vanwege de omvang van de vakken. Bij kleinere vakken wordt met het toevoegen van houtig materiaal voldoende beluchting bereikt.

Tuinieren met compost
Voor het toepassen van compost heeft Linder de volgende adviezen:

– Gebruik vaste kleine tuinbedden, zodat je overal bij kunt en er niet op hoeft te staan (we willen geen compactie veroorzaken van de grond)
– De grond zo weinig mogelijk beroeren, want dit verstoort het bodemleven en stimuleert de groei van “onkruid”. Het bodemleven wordt door spitten heftig verstoord.
– Onkruid kan worden verwijderd door het eruit te trekken of te schoffelen.
– Breng voor het planten van elke teelt (groenten liefst voorzaaien, behalve wortelgewassen) een laagje compost aan op het tuinbed. Plant hierin je voorgezaaide plantjes. Bij deze methode is het niet zo erg dat er nog wat grovere delen in de opgebrachte compost zitten.
– Om onkruidgroei tijdens de teelt te beperken valt te overwegen om vóór de plant het met compost verrijkte bed ca 2 weken met een zeil af te dekken en daarna het eventueel opgekomen onkruid weg te schoffelen of eruit te trekken.

Composteerse!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.